Electrochemistry MCQs For NEET, JEE Main

MCQs on Electrochemistry for NEET,JEE Main, SSC : Get access to MCQ of Electrochemistry with answers that help you better for NEET and JEE Main exam.

Explore popular questions from Electrochemistry  MCQs for NEET, JEE Main, SSC. This collection covers most important  MCQs of Electrochemistry hand picked by experienced teachers.

1. Oxygen has a +2 oxidation state in

  • H2O
  • H2O2
  • F2O
  • SO2

Answer: (c)

2. Which of the following is the strongest reducing agent?

  • Li
  • Na
  • Mg
  • Ca

Answer: (a)

3. When the salt bridge is removed from a cell, its voltage

  • will increase
  • will decrease to half
  • will decrease to zero
  • will not change

Answer: (c)

4. When a dilute solution of H2SO4 is electrolysed using a platinum electrode, at anode the gas evolved is

  • SO3
  • SO2
  • H2
  • O2

Answer: (d) 

5. The oxidation number of sulphur in Caro’s acid is

  • +4
  • +5
  • +6
  • +8

Answer: (c)

6. Which of the following is the most powerful reducing agent?

  • H2S
  • H2SO3
  • SnCl2
  • HNO2

Answer: (a)

7. Which of the following substances can act as both oxidising and reducing agent?

  • KMnO4
  • K2Cr2O7
  • HNO3
  • H2O2

Answer: (d)

8. Electrolytes conduct electric current

  • by the movement of ions
  • by the movement of atoms
  • by the movement of molecules
  • by the movement of electrons from the cathode to anode

Answer: (d)

9. The reductant may be defined as a substance, whose oxidation no of the atom

  • increases
  • decreases
  • remains constant
  • may increases or decreases

Answer: (a)

10. Which of the following is not an example of an oxidizing agent?

  • hydrogen peroxide
  • potassium dichromate
  • nitric acid
  • hydrogen sulphide

Answer: (d)

11. The conductance in electrolyte conductors is due to

  • Either movement of electrons or ions
  • The flow of free mobile electrons
  • Movement of ions
  • None of the above

Answer: (c)

12. The cell constant of a conductivity cell

  • Changes with a change of concentration of electrolyte
  • Remains constant for a cell
  • changes with a change of electrolyte
  • changes with change in temperature

Answer: (b)

13. The aqueous solution of which of the following compounds is the best conductor of electric current?

  •  Acetic acid,
  • Hydrochloric acid
  • Ammonia
  • Fructose

Answer: (b)

 14. An increase in the conductivity equivalent of a solid electrolyte with dilution is primarily due to

  • increased ionic mobility of ions
  • 100 percent electrolyte ionisation with natural dilution
  • increase in both ion numbers and ionic mobility
  • A rise in ion counts

Answer: (a)

15. The equivalent conductance of Ba2+ and Cl are respectively 127 and 76 ohm-1 cm-1 eq-1 at infinite dilution. The equivalent conductance of BaCl2 at infinite dilution will be

  • 39.5
  • 203
  • 279
  • 101.5

Answer: (a)

16. When heating one end of a metal plate, the other end gets hot because of

  • the resistance of the metal
  • mobility of atoms in the metal
  • energised electrons moving to the other end
  • minor perturbation in the energy of atoms.

Answer: (c)

17. The weight of silver displaced by a quantity of electricity which displaces 5600ml of O2 at STP will be

  • 5.4g
  • 10.8g
  • 54.9g
  • 108.0g

Answer: (d)

18. Once a current of 1.0 ampere was passed through one litre of CuCl2 solution for 16 min and 5 sec, all of the solution’s copper was deposited at the cathode. The strength of solution CuCl2 was (Molar mass of Cu = 63.5; Faraday constant = 96,500 C/mol)

  • 0.01N
  • 0.01M
  • 0.02M
  • 0.2N

Answer: (a)

19. On electrolysis of dilute sulphuric acid using platinum electrodes, the product obtained at the anode will be

  • hydrogen
  • oxygen
  • hydrogen sulphide
  • sulphur dioxide

Answer: (b)

20. A device that converts the energy of combustion of fields like hydrogen and methane directly into electrical energy is known as

  • Electrolytic cell
  • Dynamo
  • Ni-Cd cell
  • Fuel cell

Answer: (d)

21. Which reaction is not feasible?

  • 2KO + Br2 → 2KBr + I2
  • 2KBr + I2 → 2KI + Br2
  • 2KBr + Cl2 → 2KCl + Br2
  • 2H2O + 2F2 → 4HF + O2

Answer: (b)

22. Without losing its concentration ZnCl2 solution cannot be kept in contact with

  • Au
  • Al
  • Pb
  • Ag

Answer: (b)

23. Which of the following converts energy from the combustion of fuel directly to the electrical energy?

  • (a) Ni-Cd cell
  • (b) Dynamo
  • (c) Fuel cell
  • (d) Electrolytic cell

Answer: (c)

24. Which of the following is continuously replaced in a fuel cell?

  • (a) Oxidiser
  • (b) Fuel 
  • (c) Both fuel and oxidiser
  • (d) None of the above

Answer: (c)

25. Which of the following does not affect the reactions in a fuel cell?

  • (a) Electrolyte composition
  • (b) Electrode composition
  • (c) A combination of fuel and oxidiser
  • (d) Catalytic effect of the reaction container

Answer: (d)

26. Chemical energy is converted to ________ energy by a fuel cell.

  • (a) solar
  • (b) electrical
  • (c) potential
  • (d) mechanical

Answer: (b)

27. Who invented the fuel cell?

  • (a) Mathew Maury
  • (b) Gideon Sundback
  • (c) Robert Bunsen
  • (d) William Grove

Answer: (d)

28. Which of the following is incorrect for fuel cells?

  • (a) They are modular
  • (b) They are highly efficient
  • (c) The noise level is very high
  • (d) The emission level is much below the permissible level

Answer: (c)

29. Which of the following is not a fuel cell?

  • (a) Hexanone-oxygen cell
  • (b) Methyl-oxygen-alcohol cell
  • (c) Hydrogen-oxygen cell
  • (d) Propane-oxygen cell

Answer: (a)

30. The reaction occurring at the cathode of hydrogen-oxygen fuel cell is

  • (a) 2H2 + 4OH– → 4H2O + 4e–
  • (b) 2H2 + O2 → 2H2O (l )
  • (c) H+ + OH– → H2O
  • (d) O2 + 2H2O + 4e– → 4OH–

Answer: (d)

31. The standard emf is ________ for hydrogen-oxygen fuel cells.

  • (a) 3.96 V
  • (b) 1.23 V
  • (c) 0.58 V
  • (d) 2.54 V

Answer: (b)

32. Fuel cell was invented in the year

  • (a) 1838
  • (b) 1874
  • (c) 1903
  • (d) 1958

Answer: (a)

33. The unit of conductance cannot be expressed in

  • mho
  • (ohm)-1
  • siemens
  • ohm/m

Answer: (d)

34. The SI unit of specific resistance is

  • ohm m
  • ohm/m
  • ohm/m2
  • (ohm)-1

Answer: (a)

35. The reciprocal of resistivity of a conductor is

  • conductance
  • capacitance
  • conductivity
  • none of these

Answer: (c)

36. In order to measure current in a resistance present in a circuit, the ammeter is connected

  • in series
  • in parallel
  • in series or parallel
  • nothing can be decided

Answer: (a)

37. Good conductors have many loosely bound

  • atoms
  • protons
  • molecules
  • electrons

Answer: (d)

38. The reciprocal of electrical resistance is

  • voltage
  • current
  • conductance
  • none of the above

Answer: (c)

39. The element with the highest conductivity is

  • gold
  • silver
  • copper
  • platinum

Answer: (b)

40. As temperature increases electrolytic conduction

  • increases
  • decreases
  • remains unaffected
  • none of the above

Answer: (a)

41. The resistance of a conductor varies inversely as

  • length
  • area of cross-section
  • temperature
  • Resistivity

Answer: (b)

42. With a rise in temperature, the resistance of semiconductors

  • decreases
  • increases
  • first, increase and then decrease
  • remains constant

Answer: (a)

43. Zinc can be coated on iron to produce galvanized iron but the reverse is not possible. It is because

  • zinc is lighter than iron
  • zinc has lower melting point than iron
  • zinc has lower negative electrode potential than iron
  • zinc has higher negative electrode potential than iron.

Answer: d

At 25 C molar conductance of 0.1 molar aqueous solution of ammonium hydroxide is 9.54 ohm− 1 cm2 mol−1 and at infinite dilution its molar conductance is 238 ohm− 1 cm2 mol−1. The degree of ionisation of ammonium hydroxide at the same concentration and temperature is

  • 4.008 %
  • 40.800%
  • 2.080%
  • 20.800%

Answer: 


MCQ on Electrochemistry for NEET 2020, Electrochemistry MCQs for NEET, Electrochemistry for NEET and JEE Main, Electrochemistry MCQs with Answers, Electrochemistry Class 12, Question Bank for NEET Chemistry Electrochemistry,

COMMENTS

Name

01 Solid State,4,01 Some Basic Concepts of Chemistry,4,02 Solutions,1,02 Structure of Atom,2,03 Electrochemistry,1,03 Periodicity of Elements,1,04 Chemical Bonding,7,04 Chemical Kinetics,1,05 Gaseous State of Matter,1,05 Surface Chemistry,2,06 Chemical Thermodynamics,3,07 Equilibrium,7,07 p Block Elements,7,08 d and f Block Elements,1,08 Redox Reaction,1,09 Coordination Compounds,1,09 Hydrogen Chemistry,1,10 Haloalkanes and Haloarenes,1,10 s block Elements,1,11 Alcohols Phenols and Ethers,2,11 Some p block Elements,2,12 Aldehyde Ketones and Carboxylic Acids,4,12 Basic Organic Chemistry,1,13 Hydrocarbons Chemistry,1,13 Nitrogen Containing,3,14 Biomolecules,3,14 Environmental Chemistry,2,15 Polymer chemistry,1,16 Chemistry in Everyday life,2,20,6,2O,1,Acids Bases and Salts,1,Alcohols,1,Alcohols Phenols and Ethers Question Bank,2,Atomic Structure Question Bank,1,Basic Principles of Organic Chemistry Question Bank,1,Biomolecules Question Bank,1,Carbonyl Compounds Question Bank,2,CBSE 11,1,CBSE 12,2,CBSE Class 10 Chemistry,2,Chemical Equilibrium Question Bank,2,Chemical Kinetics Question Bank,1,Chemical Thermodynamics Question Bank,3,Chemical Weapons,1,Chemistry Book,1,Chemistry News,1,Chemistry Song,2,Chemistry Syllabus,2,Class 11,1,Class 11 Chemistry,1,Class 8 Science,1,Condensation reaction,1,COVID-19,4,Download NEET Question Papers,2,Electrochemistry,1,Electrochemistry MCQs,1,Electrochemistry MCQs with Answers,1,Exclusive Chemistry,1,Food,1,General Chemistry,5,How do I study for chemistry,2,Hydrocarbons Question Bank,1,JEE Main,2,JEE Main Chemistry,2,JEE Main Chemistry Syllabus,1,JEE Main Chemistry Syllabus 2021,1,JEE Main Hydrocarbons Previous Year Questions with Solutions,1,JEE Main Question Paper,2,Lewis dot structures,5,MCQ Practice sheet,7,MCQs with Solution,1,Name Reaction,7,NCERT CBSE Syllabus,1,NCERT Syllabus,1,NEET,8,neet sample paper by nta,1,NEET | AIPMT | JEE Main MCQs,2,NEET 2020 Question Papers,1,NEET Chemistry Syllabus,1,NEET Hydrocarbons Previous Year Questions with Solutions,1,NEET Previous Year Question Paper,4,NEET Previous Year Question Papers,1,NEET Previous Year Solved Question Papers,3,NEET Question Paper,1,NEET Question Papers 2020,1,NEET Sample Papers,1,NEET Solved Question Papers,4,Nitrogen Containing Compound Question Bank,1,Organic Name Reactions,6,Oxidation Reduction,2,p Block Elements Question Bank,4,Phenols and Ethers MCQs,1,Phenols and Ethers MCQs (NEET; JEE Main),1,Practice Paper of NEET,1,Question Papers of NEET 2020,1,Radioactivity,1,s Block Elements,1,s Block Elements MCQs,1,s Block Elements Question Bank,1,Science News,1,Solid State Chemistry Question Bank,3,SOME,1,Study Tips for Chemistry,2,Surface Chemistry Question Bank,2,WBCHSE,1,WBCHSE Model Question,1,WBJEE,1,
ltr
item
Advanced Chemistry: Electrochemistry MCQs For NEET, JEE Main
Electrochemistry MCQs For NEET, JEE Main
MCQs on Electrochemistry for NEET,JEE Main, SSC : Get access to MCQ of Electrochemistry with answers that help you better for NEET and JEE Main exam.
Advanced Chemistry
https://www.advancedchemistry.in/2020/11/electrochemistry-mcqs-for-neet-jee-main.html
https://www.advancedchemistry.in/
https://www.advancedchemistry.in/
https://www.advancedchemistry.in/2020/11/electrochemistry-mcqs-for-neet-jee-main.html
true
4485541454572784983
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy